Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij grenslandbouwers

Categorie
Landbouw


Organisatie die de grensbelemmering heeft ingediend
Provincie West Vlaanderen namens de ambtelijke vakgroep landbouw Euregio Scheldemond


Beschrijving van grensbelemmering  

Achtergrond en context
Grenslandbouwers hebben akkers in zowel Vlaanderen als Nederland. Deze grenslandbouwers ervaren moeilijkheden bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen. Voor dezelfde teelten zijn in Vlaanderen en Nederland andere actieve stoffen toegelaten, dezelfde actieve stoffen kunnen andere merknaam hebben, ​in andere formulering, andere toepassingsmogelijkheden en –voorwaarden en andere prijzen. De grenslandbouwers geven aan dat dit extra werk met zich meebrengt, vooral opzoekwerk m.b.t. toelatingen en regelgeving, dubbele middelenkast etc., en het is voor hen niet altijd evident om dit te volgen. Vooral voor telers met percelen op de grens of met slechts een beperkt aantal percelen over de grens is dit een opgave en kan dit leiden tot bijzondere situaties (aankoop van middelen, die slechts 1 maal om de x aantal jaar kan/mag gebruikt worden).

Ook zijn er andere driftreducerende doppen/technieken erkend in beide landen, de wetgeving rond bufferzones/teeltvrije zones (BE) en slootafstanden (Ned) ​is verschillend en niet duidelijk​. De info over deze wetgeving wordt ook maar moeilijk of niet teruggevonden (vooral de wetgeving in het land waar de bedrijfszetel niet gevestigd is).

Het systeem van de fytolicentie/vakbekwaamheidsbewijs wordt over het algemeen als positief ervaren en er waren geen problemen om de fytolicentie/vakbekwaamheidsbewijs te bekomen via wederzijdse erkenningen, behalve voor landbouwers met spuitlicentie 1 in Nederland. Heel wat landbouwers stellen zich wel de vraag waarom 2 licenties nodig zijn en dit niet kan gelijkgesteld worden zoals het rijbewijs. Het volgen van navormingen voor de verlenging van de Belgische fytolicentie en verlengingsbijeenkomsten voor het verlengen van het Nederlandse vakbekwaamheidsbewijs wordt als dubbelop ervaren. Heel wat telers geven ook aan dat het niet altijd evident is om de wetgeving omtrent gewasbescherming over de grens te volgen en de verlengingsbijeenkomsten/navormingen in het andere land te vinden en wensen hier meer informatie over te krijgen.

 

Welke regelgeving ligt ten grondslag
Nog niet bekend

 

Eventueel andere reden als grondslag
Nog niet bekend

 



Status
In behandeling

Toelichting bij status
geen

Nummer
2024-12

Delen op
Ga naar de inhoud