Ga naar de inhoud

Gemeenschappelijke politiepost Hazeldonk-Meer

Informatie

Status

Ingediend

Identificatie

In analyse

Advies/Terugkoppeling

Besluit

Afgerond

De burgemeester van Hoogstraten heeft op het bestuurlijk grensregio overleg in oktober 2023 gepleit voor een gemeenschappelijke politiepost op de grens Hazeldonk-Meer (E19-A16). Er is aan beide kanten van de grens bij het lokaal bestuur steun hiervoor.

Welke regelgeving ligt ten grondslag

Eventueel andere reden als grondslag


Status
Afgerond

Toelichting bij status
Na eerste analyse blijkt dat er op dit moment geen grensbelemmering is als gevolg van verschillen in regelgeving of administratieve procedures. Het is een initiatiefvoorstel uit de grensregio dat nog met de nationale autoriteiten moet worden besproken. Logischerwijze bespreken de bevoegde instanties in een volgende stap dit onderwerp, zowel aan Belgische als aan Nederlandse zijde. Daarnaast geven enkele bestuurders uit de grensregio aan achter dit initiatief te staan. In de regio zal door BENEGO worden geanalyseerd in welke mate dit initiatief brede steun krijgt van de bestuurders uit beide kanten van de grens. Hiervoor is het wel noodzakelijk om alle (nationale) voorwaarden uit te werken die nodig zijn voor de oprichting van een gezamenlijke politiepost.

Het bestuurlijk grensregio-overleg kan de gemeente Hoogstraten en andere bestuurders uit de grensregio ondersteunen bij contacten met de bevoegde instellingen en het uitvoeren van een behoefteanalyse. Dit initiatief kan weer worden ingediend als blijkt dat er concrete grensbelemmeringen zich voordoen bij de realisatie van een gemeenschappelijke politiepost.

Update 20 januari 2025:
Na een behoefteanalyse van BENEGO in de Brabantse/Antwerpse-grensregio is gebleken dat er geen breed draagvlak is onder lokale besturen voor fysieke politieposten aan de grens, ondanks dat deze behoefte wel leeft in de gemeente Hoogstraten m.b.t het bedrijventerrein Hazeldonk-Meer. Er is echter in de betreffende grensregio consensus over de behoefte aan meer coördinatie en samenwerking op het gebied van veiligheid en criminaliteitsbestrijding.

Het dossier is hier voor het Schakelpunt Grensbelemmeringen afgerond.

Huidige status: Afgerond/opgelost

Hoe gaan we aan de slag?

Wanneer u een grensbelemmering indient bij het Schakelpunt, doorloopt deze een vaste werkwijze:

  • Indienen
    Een vraag, probleem of case wordt ingediend. Dit is het startpunt van het proces.

  • Identificatie
    Er wordt gekeken waar het probleem precies over gaat en of het past binnen de doelstellingen van de organisatie. Kort: Wat is het probleem precies?

  • Analyse
    De situatie wordt verder onderzocht. Er worden bijvoorbeeld documenten verzameld of betrokkenen gesproken.

  • Advies/Terugkoppeling
    Op basis van de analyse wordt er een advies geformuleerd.

    • ✅ Als het advies wordt goedgekeurd, gaat het proces verder naar Besluit.

    • ❌ Als het advies niet wordt goedgekeurd, volgt er een Terugkoppeling (bijvoorbeeld aan de indiener), waarna het proces mogelijk stopt of wordt herzien.

  • Besluit
    Er wordt een formeel besluit genomen over hoe het probleem of de kwestie wordt aangepakt.

  • Afronding
    Het besluit wordt uitgevoerd in de praktijk. Denk aan het nemen van maatregelen, aanpassingen in werkwijze, etc.

Indien een melding niet leidt tot een oplossing, ontvangt u een terugkoppeling en wordt het proces afgerond.