Over de projectpartners

Het partnerschap bestaat uit overheden en kennisinstellingen. De kennis, ervaring en bevoegdheden van de projectpartners zijn essentieel voor de ontwikkeling en praktische toepassing van Schakelpunt. Hieronder vindt u de verschillende projectpartners die deelnemen in dit Interreg-project.

Over de projectpartners

Schakelpunt Vlaanderen-Nederland

Het partnerschap bestaat uit overheden en kennisinstellingen.
De kennis, ervaring en bevoegdheden van de projectpartners zijn essentieel voor de ontwikkeling en praktische toepassing van Schakelpunt, zoals uitgewerkt in het advies van de bestuurlijke werkgroep Donner-Berx. Hieronder vindt u de verschillende projectpartners die deelnemen in dit Interreg-project.

Provincie Zeeland

De Provincie Zeeland neemt de rol op van projectverantwoordelijke (PV). Zeeland levert expertise op het gebied van EU-project- en financieel management en grensoverschrijdende samenwerking. Bovendien levert de Commissaris van de Koning van de provincie Zeeland in zijn rijkstaak als bestuurlijke grenscoördinator een belangrijke bijdrage door zich in te zetten om geselecteerde grensbelemmeringen te agenderen bij de ministers.

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)

Het werken aan een goed openbaar bestuur van Nederland is één van de kerntaken van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Binnen die taak zet de minister zich onder meer in het kader in om de kwaliteit van leven, wonen en werken voor onze inwoners te behouden of te verbeteren. Dit doet zij in het kader van Elke regio Telt!

Voor regio’s aan de randen van Nederland is daarbij expliciete aandacht voor de regionale context en de samenwerking met buurlanden om grensbelemmeringen op te lossen. Binnen die taak is de minister onder meer verantwoordelijk voor goede grensoverschrijdende samenwerking tussen overheden, maatschappelijke organisaties en samenwerkingsverbanden met de partners in de buurlanden. Dat betekent dat BZK nauw met centrale en decentrale overheden, partners in de buurlanden, internationale organisaties en andere partijen samenwerkt om kansen en uitdagingen in de grensregio’s te ondersteunen.

Een kwaliteitsverbetering bij de aanpak van grensbelemmeringen via de ontwikkeling van het Schakelpunt is hierbij een prioriteit. Doel is om via dit schakelpunt het openbaar bestuur, zowel in de grensregio als centraal in Den Haag, beter in staat te stellen oplossingen te bereiken en daarmee een bijdrage te leveren aan het volledig benutten van het potentieel van grensregio’s.

Vlaamse Overheid (Departement Kanselarij en Buitenlandse zaken en de Diensten van de Gouverneur van Oost-Vlaanderen)

DKBUZA is verantwoordelijk voor grensoverschrijdende samenwerking en werkt samen met centrale overheden, internationale organisaties en andere partijen om grensbelemmeringen weg te nemen en goed openbaar bestuur in de grensregio te bevorderen. In die rol draagt DKBUZA bij aan de ontwikkeling van het Schakelpunt in relatie met andere ministeries, provincies, gemeenten en samenwerkingsverbanden.

De gouverneur van Oost-Vlaanderen, in haar functie als grenscoördinator, wordt structureel ondersteund door een adviseur grensregionale samenwerking om geselecteerde grensbelemmeringen actief bij de ministers aan te dragen. De gouverneur vertegenwoordigt niet enkel de Vlaamse regering maar is ook afgevaardigde van de federale regering.

Institute for Transnational and Euregional Cross border Cooperation and Mobility (ITEM)

ITEM is gespecialiseerd in onderzoek, advisering, kennisuitwisseling en training op het vlak van grensoverschrijdende mobiliteit en samenwerking. In het Schakelpunt zetten zij als kennispartner hun ervaring in op het gebied van onderzoek, analyse en netwerkontwikkeling in relatie tot grensbelemmeringen op basis van de ITEM grenseffecten-methodiek. Ook zal ITEM met relevante kennispartijen contact onderhouden indien specifieke indien specifieke expertise vereist is van een externe partij. ITEM heeft veel ervaring in het programma Interreg Vlaanderen-Nederland.

Universiteit van Hasselt (UHasselt)

UHasselt is de Vlaamse evenknie van ITEM en heeft expertise op het gebied van grensoverschrijdende infrastructuur en fiscaliteit. UHasselt en ITEM vullen elkaar op het vlak van knelpunten analyses, waarbij kennis wordt gebundeld uit Vlaanderen en Nederland. UHasselt focust daarbij op de grensbelemmeringen in Vlaanderen en België.

Interreg Vlaanderen-Nederland

Interreg is het Europese territoriale samenwerkingsprogramma dat in 1990 van start is gegaan en een essentieel onderdeel is van het cohesiebeleid van de EU. Het programma ondersteunt grensoverschrijdende, transnationale en interregionale samenwerking tussen verschillende nationale, regionale en lokale actoren.

Ga naar de inhoud